Tentoonstelling “Van Bakkes tot werme bekker”

  • published on: december 9, 2024

In het molenhuisje bij de Sint Jansmolen, Molenweg Stramproy.

Wat voor soorten bakhuizen waren er?

 

Een bakhuis kunnen wij onderscheiden in diverse groepen:

Ten eerste: Een bakhuisje dat alleen onderdak bood aan de lemen bakoven waarvan de ovenmond buiten was. De voorbereiding voor het bakken moest eerst binnenshuis worden gedaan. Meestal gebeurde dit door het vrouwvolk terwijl het mansvolk zorgde dat buiten de oven werd opgestookt. Zo een bakhuis zijn wij bij onze speurtocht maar een keer tegengekomen. Deze alleenstaande oven lag ooit bij het boerderijtje van “Kerneele Graad” aan de Grensweg.

Ten tweede: Het bakhuis dat men van binnenshuis uit kan bedienen. Vaak lag bij deze oven de ingang ofwel de “ovemoeël” op de “voorgângk”. Van deze ovens zijn er nog een aantal aanwezig, waaronder bij boerderij “Krops”. Bij deze binnenoven was men niet meer weersafhankelijk, wat men bij het eerste type wel was.

Ten derde: Bij ons onderzoek hadden de meeste boerderijen een bakhuis. Tegen dit bakhuis werd de oven aangebouwd waarvan de ovenmond in het bakhuis was. De voorbereidingen voor het bakproces vonden geheel plaats in het bakhuis, waar voor het bakken dan ook alles aanwezig was. Ook nu was men niet meer weersafhankelijk. Bakhuizen komen wij tegen in kleine en grote oppervlaktes. Bij de grotere bakhuizen was meestal ook een onderkomen voor varkens.

Ten vierde: Het grote bakhuis tevens ook voor bewoning. Deze was gelegen bij een herenboerderij en had meestal een behoorlijke afmeting. Alles was onder eenzelfde dak gesitueerd en van alle gemakken voorzien. In deze grote hogere bakhuizen was op de bovenverdieping een klein onderkomen voor het knechtenvolk.

Ook zien wij in de Royer geschiedenis dat het bakhuis bij woningnood vaker dienst deed als woning. Wij lezen zelfs dat er kinderen werden geboren in een bakhuis. Ook weten wij dat in het begin van onze schoolgeschiedenis er zelfs onderwijs werd gegeven aan de kinderen in een bakkes. En niet te vergeten het eerste melkfabriekje in de “Hei” dat onderdak had in een bakhuis.

 

Bezoek onze tentoonstelling in het meulehuuske bij de Sint Jansmolen en verrijk ons met uw

verhalen zodat wij deze bakgeschiedenis kunnen doorvertellen aan de generaties na ons.

 

Openingstijden:        Zaterdag 14 december van 10.00 uur tot 12.30 uur.

Zaterdag 21 december van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Zaterdag 28 december van 10.00 uur tot 12.30 uur.

Zaterdag 04 Januari     van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Zaterdag 11 Januari     van 10.00 uur tot 12.30 uur.

 

 

Stg. Heemkunde Stramproy

Groep Tentoonstelling.

 

  • Aantal keer bekeken: 20 keer

Dit bericht delen?

Misschien zijn deze berichten ook interessant...

  • CLICK & CONNECT voor jongeren tussen de 18 en 30 jaar

  • Praatje Zijn zonnepanelen nog lonend?