Weert stelt behandeling voorstel geitenhouderijen uit

Omdat de provincie Limburg de geitenstop nog een halfjaar handhaaft, heeft Weert besloten het eigen voorstel over geitenhouderijen in de tussentijd niet te behandelen.

Dat houdt tevens in dat Weert het komend halfjaar ook nog geen besluit kan nemen over een geplande geitenhouderij in een leegstaande kippenstal aan de rand van de dorpskern van Altweerterheide. 

De gemeenteraad van Weert zou een plaatselijk voorstel voor geitenhouderijen woensdag behandelen. Weert wilde daarbij het provinciaal beleid volgen. 

Provinciale Staten vergaderden vorig week achter gesloten deuren over de geitenhouderijen. Een voorstel van gedupeerde Hubert Mackus om geitenhouderijen toch uit te laten breiden als de totale belasting van het milieu zou verminderen, haalde het echter niet. Mackus wilde tevens oude aanvragen voor geitenhouderijen toch laten behandelen. Ook dat voorstel redde het niet.

Omschakelen

Wel werd besloten de bestaande geitenstop vanaf 27 mei met een half jaar te verlengen. Gedurende deze periode is het niet mogelijk om geitenhouderijen te vestigen, uit te breiden of de oppervlakte van dierenverblijven te vergroten of het aantal geiten op een agrarisch bedrijf uit te breiden. Ook is het niet in die tijd mogelijk dat agrarische bedrijven omschakelen naar geitenhouderijen. 

Daarmee wordt de vestiging van een geitenhouderij in Altweerterheide vooralsnog onmogelijk. Tegen de vestiging was veel weerstand gerezen vanuit het dorp.

Voorzorg

De provincie wil zo uit voorzorg voorkomen dat risico’s voor de gezondheid van omwonenden toenemen, zolang niet duidelijk is welke oorzaken hieraan ten grondslag liggen. Met name is het aantal longontstekingen rond geitenhouderijen beduidend hoger dan elders. Naar de oorzaken daarvan wordt momenteel onderzoek verricht door verschillende instanties.

Bron: de Limburger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *