Landelijke Natuurwerkdag  4 november 2017


 Op 4 november vond de Landelijke Natuurwerkdag weer plaats, in Altweerterheide op de Tungelerwallen, georganiseerd door Scouting Tungelroy en de Ecologische Werkgroep Weert Zuid.
Het weer was prachtig met volle zon en hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. En belangrijker nog: de opkomst was overweldigend. Er waren over de hele dag in totaal 150 vrijwilligers actief waarvan maar liefst 110  kinderen, vooral scouts.
 
Zo'n grote groep mensen vraagt om een goede voorbereiding met name om de veiligheid van iedereen te borgen. Zo moest er nagedacht worden over de werkplekken zodat niemand in gevaar zou komen door vallende bomen en takken. Ook moesten er een flink aantal zagen verzameld worden en moest nagedacht worden over welk werk de allerkleinsten nog aan kunnen. Kortom, als ‘s morgens de eerste scoutjes van Tungelroy aankomen, is er al een hoop werk verzet. Ook door de leiding van Scouting Tungelroy.  Er is al vroeg koffie gezet en een tent en houten banken  neergezet. Die laatsten werden nauwelijks  gebruikt die dag, maar waren evengoed heel handig.
Het terrein waar is gewerkt, is particulier bezit  en in gebruik bij scouting Tungelroy. Een aantal percelen wordt wekelijks beheerd door de Ecologische Werkgroep onder leiding van Frans Smit. De natuur van de Tungeler Wallen is namelijk heel bijzonder vanwege haar heide en stuifzand. Daarvoor moet dan wel de verbossing worden tegenhouden en dat is dus ook gebeurd op de Natuurwerkdag.
 
Een leuke verrassing was dat Scouting Leuken ook kwam helpen. Voor alle deelnemers was er een welkomstwoord en een veiligheidspraatje en dan is al snel iedereen aan de slag. Bomen en boompjes worden omgezaagd, klein gezaagd en weggesjouwd. Allemaal best zwaar werk maar gelukkig zijn er genoeg mensen om elkaar helpen. En als  de moeheid zich aandient, komt net op tijd de drinkploeg langs. Met limonade natuurlijk.
 
In de middag waren er een stuk minder scoutjes, maar dat was maar goed ook. Veel voorwerkers hadden alleen de ochtend ingepland, en de overgebleven voorwerkers hadden al wat werk in de benen zitten (en in de armen!).  Desondanks is er ook ‘s middags nog aardig wat werk verzet.  Uiteindelijk kwamen er toch wat druppeltjes regen. Maar toen was iedereen al weg, en was ook alles opgeruimd.
 
Dank aan alle scouts, ouders, (oud) (dorps) raadsleden en opa's en oma's voor het harde werken!
 
En mocht je de smaak te pakken hebben gekregen, je bent wekelijks welkom op zaterdag om te helpen op de Tungelerwallen en/of maandelijks op zondag op de Buuëtjeshei.
Je kunt je aanmelden bij Frans Smit via  e-mail  frans.smit@hetnet.nl